Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 06. 13:07, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az MNB megújította a hitelintézetek számára megfogalmazott zöld ajánlását

Az MNB megújította a hitelintézetek számára megfogalmazott zöld ajánlását

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A közlemény szerint az egyes jegybanki elvárásokat a hitelintézeteknek fokozatosan, idén szeptember 15-től, 2023. júliustól, illetve 2025. januártól kell teljesíteniük.

A bankok szerepe kulcsfontosságú a teljes hazai gazdaság karbonsemleges átállásában, így alapvető, hogy képesek legyenek megalapozott döntéseket hozni a témában - írták.

Rámutattak: a környezeti és az éghajlatváltozáshoz kötődő kockázatokat a bankoknak már idén figyelembe kell venniük stratégiájukban és üzleti tervükben. A hitelintézeteknél még 2022-ben ki kell jelölniük egy szervezeti egységet vagy vezetőt a kockázatok kezelésére.

A hitelintézeteknek elemezniük kell, hogy a klímakockázatok miként hatnak "hagyományos" hitel-, működési-, piaci- és likviditási kockázataikra. Ennek keretében számszerűsíteni kell a kockázatokat, ki kell alakítani az ezek mérésére és mérséklésére használt eljárásokat, eszközöket és módszereket - fejtették ki.

Az ajánlásban továbbá elvárják a bankoktól, hogy környezeti szempontból is fenntartható hitelezési politikát dolgozzanak ki, illetve legyenek képese ellenőrizni, hogy ügyfeleik valóban fenntartható célokra fordítják-e hiteleit.

A hitelintézeteknek saját működésük esetében is mérniük kell a tevékenységükhöz kötődő karbonkibocsátást, továbbá fel kell készülniük arra is, hogy nyilvánosságra hozzák az éghajlatváltozás és a környezeti kockázatok mérséklése érdekében tett lépéseiket - olvasható a közleményben.

Arra is kitértek, hogy az MNB külön tudástárban hasznos háttérinformációkat nyújt a piaci szereplőknek és a nyilvánosságnak a zöld pénzügyi folyamatokról.

Címkék: hitelintézet, mnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.