Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Augusztus 28. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Államcsőd lehet a függetlenség ára Skóciában

Államcsőd lehet a függetlenség ára Skóciában

Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság teljes államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot - közölte kedd este a skót pénzügyminiszter.

John Swinney a skót fővárosban, Edinburghban rendezett szakpolitikai vitában kijelentette: a skót kormány továbbra is azt a megoldást pártolja, hogy ha a szeptemberi függetlenségi népszavazáson a választók az elszakadásra voksolnak, akkor Skócia az Egyesült Királysággal kötendő hivatalos valutauniós megállapodás révén megtarthassa a fontot. A skót kormány ebben az esetben átvállalja a brit államadósság 'méltányos hányadát'.

Ha azonban az Egyesült Királyság fennmaradó része 'magához ragadja' a pénzügyi eszközöket, akkor a kötelezettségeket is teljes mértékben vállalnia kell, és ebben az esetben Skócia e kötelezettségekből semennyit nem vesz át - tette hozzá Swinney.
Ha a skót gazdaságnak az Egyesült Királyság teljes hazai össztermékén belüli súlya a mérce, akkor Skóciára a szuverén brit államadósságból hozzávetőleg 100 milliárd font jutna.

A BBC által szervezett kedd esti szakpolitikai vitában a brit Liberális Demokraták skóciai származású egykori vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Charles Kennedy - aki a londoni alsóházban ma is a párt képviselője - a skót pénzügyminiszter kijelentésére reagálva azt mondta, hogy ha a skót kormány nem vállalja a brit államadósságból rájutó rész törlesztését, akkor Skóciát a nemzetközi piacok a függetlenség első napjától fogva államcsődben lévőnek fogják tekinteni.

Kennedy szerint Skócia hivatalos valutaunió nélkül is használhatná tovább a fontot, ám ebben az esetben nem tudhatná maga mögött a Bank of England - a brit jegybank - garanciáit, és ha a fontot emiatt eladási hullám sújtaná, akkor Skócia 'megnézheti magát'.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól. A függetlenséget pártolók és az unió fenntartásának hívei között éppen arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne. Salmond is többször kijelentette azonban, hogy ha elmarad a megegyezés Londonnal a hivatalos valutaunióról, akkor Skócia nem vállalja át a brit államadósságból rájutó részt.

A hivatalos fontunió lehetőségét a brit kormány mindazonáltal egyértelműen elveti. A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményében szögezte le, hogy 'ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is', mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük 'egy külföldi országot és annak bankjait'.

George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva nemrégiben ezt megtoldotta azzal, hogy a brit font 'nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.