Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 19. 10:39, kedd | Helyi
Forrás: stroketars.hu

Agyvérzés (stroke) felismerése

Agyvérzés (stroke) felismerése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az agyi érkatasztrófa (gutaütés, szélütés, stroke) az agyműködés általános vagy gócos zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes.

Ha ez több mint 24 órán át fennáll, az a beteg halálához vezet és amelynek bizonyíthatóan nincs más oka, mint az agyi érrendszerben kialakult elváltozások.

Figyelem! Neurológus állítja: Ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, TELJESEN visszafordítható az állapot! A stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit, sajnos, a tudatosság hiánya is katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a jeleket.


FŐBB TÜNETEI:

  • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.
  • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
  • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulás is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése. Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
  • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
  • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik, és az is előfordul, hogy a tünetek gyors javulást mutatnak, de ilyenkor is orvost kell hívni. Csak akkor várható ugyanis nagymérvű gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb 3, vagy a legújabb tapasztalatok szerint 4,5 órán belül elkezdik.

A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km – mutatott rá Csiba László a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában.

Magyarországon évente 30-40 ezer új stroke-os eset fordul elő és 18 ezren halnak meg szélütés következtében; minden negyedik eset 60 év alatti embert érint.


MIT LEHET TENNI, HA STROKE-GYANÚS VALAKI?

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot három egyszerű módszerrel:
M... B... E...

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN. Mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívjuk a mentőket és mondjuk el a tüneteket!

Még egy jel: Kérjük meg az illetőt, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT. Ha a nyelv kicsavarodott, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

  • A módszer angol megfelelője a F.A.S.T. (FACE – Ask the person to smile, ARMS – Ask the person to raise both arms, SPEECH – Ask the person to repeat a simple sentence, TIME – If the person shows any of these symptoms, time is important), amiben az időtenyező fontosságára is felhívják a figyelmet.


REHABILITÁCIÓ:

Stroke után a rehabilitációhoz ajánlottak az alábbi táplálék kiegészítők:

Ginkgo Biloba fogyasztásával akut és krónikus esetben is javulás érhető el.
3x20 csepp nyelv alá vagy kevés folyadékban

Circulation Flow
3x15-20 csepp 2-3 dl folyadékban feloldva 2-4 hónapig

Omega 3 kapszula
3x2 kapszula Q10 tartalmú készítményekből.
Reggel 2, délben 1. Min. 100 mg Q10

Flavonoid Komplex szirup
3x1 kupak


További hasznos információk a Magyar Stroke Társaság honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.