Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 14. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Aggteleki hiúzt fognának

Aggteleki hiúzt fognának

Hiúzegyed befogását tervezik a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei, az állat mozgását rádió-telemetriás nyomkövetővel kísérhetik figyelemmel.

A WWF Magyarország két éve elindult hiúz fajvédelmi programjának újabb fejezete kezdődött az Aggteleki Nemzeti Parkkal kötött együttműködési megállapodást követően – mondta el az MTI-nek Antal Alexa, a WWF Magyarország képviselője.

Programjuk elsődleges célja az ország élőhelyeinek védelme, a háborítatlan erdőterületek megőrzése, amihez szorosan kapcsolódik a nagyragadozó kutatásának támogatása. Ennek része az a monitoringrendszer, amellyel a nemzeti park szakemberei igyekeznek megfigyelni a hazánkba újra visszatérő hiúzok mozgását és szokásait – tette hozzá Antal Alexa.

Közeli terveik szerint hiúzbefogókat helyeznek el az állat előfordulási helyein, és szerencsés esetben a befogott hiúzra rádió-telemetriás nyakörvet helyeznek fel, így még pontosabb információkat nyerhetnek a populációt illetően.

„Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy ezt az egész Európában fokozottan védett fajt még mindig illegálisan kilövik, és úgy véljük, hogy a lakossági tájékoztatáson kívül a felhelyezett nyomkövető is segítséget nyújthat a nálunk élő néhány egyed megóvásában” – hangsúlyozta a WWF képviselője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.