Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A víz lehet a 21. század új aranya?

A víz lehet a 21. század új aranya?

A víz a 21. század új aranya? Egyes szakértők szerint a kérdésre igen a válasz. Az ENSZ prognózisa szerint a világ lakossága 2050-re meghaladja a 10 milliárd főt, így addigra több mint egy milliárd lakos nem jut majd tiszta ivóvízhez - állítja a Saxo Bank. Az USA-ban az egy főre jutó napi vízhasználat közel 600 liter, míg Kínában egy fő csupán 90 litert fogyaszt, de a felzárkózás már megkezdődött.

A Fortune magazin egyik cikkében arról számolt be, hogy India számításai szerint a szubkontinensnyi országban a víz iránti kereslet egy évtized alatt megkétszereződik, a mezőgazdaság vízigénye pedig 2030-ra 40 százalékkal emelkedik. Globálisan az összes fogyasztásból a mezőgazdasági célú vízhasználat 70 százalékot, az ipari célú további 16 százalékot képvisel.

Egy csésze kávé előállításának vízigénye az ültetvénytől kezdve például a Starbucksnál kapható forró italig 270 liter. Egy zaftos marhasülthöz 7000 liter, egy farmernadrág előállításához pedig 11 000 liter víz kell!
A víz a klimatikus változások és a szennyezés miatt egyre szűkösebben rendelkezésre álló erőforrás. Ebből következik, hogy a víz forró téma, mely egyre égetőbb.

A víz, mint befektetés

Befektetőként lehet ebből nyereséget termelni azon kívül, hogy az ember nyilvánvalóan igyekszik pénzt spórolni azzal, hogy csökkenti saját vízfogyasztását? Igen. A víz ágazatban is működnek ugyanis társaságok. Befektethetünk vízzel kapcsolatos infrastruktúrát építő, víz- és szennyvízkezelő vagy palackozó cégekbe, de akár olyan tőzsdén kereskedett alapba is, amely ilyen vállalatokba fektet.

A PowerShares Water Resources (tőzsdei szimbóluma: PHO) messze a legnagyobb ezek közül. Az elmúlt évben jelentősen emelkedett az árfolyama, így ismét elérte a 2008-as szintet. Technikai szempontból azonban még ennél is több lehetőség kínálkozik.

A heti és a havi beosztású grafikonokon a Bollinger szalagok szélesednek, az RSI indikátor pedig megingás nélkül bika jelzést ad, azaz a jövőben még több nyereségre lehet számítani. Rövidtávon kinéz azonban némi korrekció. Tehát visszaesésekor érdemes vásárolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk