Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Január 15. 06:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel Belgium

A védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel Belgium

Az illetékes belga kormányközi bizottság a védettségi igazolványokat oltási igazolványokkal váltaná fel a beoltottak arányának növelésére;

egészségügyi dolgozókat állítanak bíróság elé Belgiumban koronavírus elleni védettséget igazoló hamis igazolványok kiállításáért, Luxemburgban pedig rekordot döntött a fertőzöttek száma.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteki beszámolója szerint a koronavírus visszaszorítását szolgáló intézkedésért felelős belga kormányközi bizottság azt javasolta, hogy a most érvényes védettségi igazolványokat váltsák fel oltási igazolványokkal.

A jövőben a negatív koronavírus-teszttel rendelkezők, vagy a betegségből kigyógyultak nem, hanem kizárólag a beoltottak részesülnének a rendkívüli intézkedések alóli kedvezményekben. Az intézkedés a lakosság magasabb beoltottsági arányának elérését szolgálná. Az illetékes bizottság ugyanakkor nem támogatja a koronavírus elleni kötelező védőoltást egyik korosztály esetében sem - közölték.

A napilap beszámolt arról is, hogy az egyik dél-belgiumi oltóközpont öt adminisztratív alkalmazottjának bíróság elé kell állnia azért, mert a koronavírus elleni beoltásról tanúskodó oltási igazolványt adtak nem beoltottaknak. A csalás gyanúja azért vetődött fel, mert az oltóközpontba egyre nagyobb számban érkeztek oltásra jelentkezők meglehetősen távolról, a brüsszeli régióból, vagy az ország keleti felében élő németajkú közösség tagjai közül.

A lap információi szerint az egészségügyi dolgozók az oltást elhagyva vették fel a jelentkezők adatait és állították ki az igazolásokat. Az igazolásokért cserében anyagi ellenszolgáltatásról nem tettek említést.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki jelentésében közölte: továbbra is egyre több, koronavírussal fertőzöttet diagnosztizálnak az országban. Az elmúlt hét napban átlagosan 23 642 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban. Ez egy hét viszonylatában 71 százalékos emelkedést jelent. Megjegyezték: hétfőn a 37 ezret is meghaladta az újonnan fertőződöttek száma.



Naponta átlagosan 183 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, számuk egy hét mérsékelten ugyan, de emelkedett. A hét elején feljegyzett adatoknál mintegy 300-zal többet, jelenleg 2040 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 406-an részesülnek intenzív ellátásban. Belgiumban átlagosan naponta 17 ember hal meg a fertőzés következtében. Az utóbbi mutatók átlaga csökkenő tendenciát mutat - közölték.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 379 ezer 053 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 589 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

A Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál arról számolt be pénteken, hogy a luxemburgi egészségügyi minisztérium által közzétett adatok szerint az országban rekord számú, egy nap alatt több, mint 2300 új fertőzöttet regisztráltak. Az adat meghaladja a múlt szerdán feljegyzett korábbi rekordot, amikor több mint 2100 fertőzöttről számoltak be a koronavírus omikron változata okozta fertőzéshullámban.

Luxemburgi kórházakban jelenleg 69 beteget kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, közülük 20-nak vannak intenzív osztályon.

A világjárvány kezdete óta 121 237 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 931-en haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Luxemburgban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése