Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 10. 10:20, kedd | Helyi
Forrás: pénzcentrum.hu

A Távmunka megoldást jelenthet

A Távmunka megoldást jelenthet

Magyarországon többségben az anya marad otthon a babával - 2016-os adatok szerint még a 10 százalékot sem érik el azoknak a családoknak az aránya, ahol az apa megy GYED-re - írja a Pénzcentrum.

A GYED - a GYES-sel ellentétben - nem jár alanyi jogon, hanem függ a szülő korábbi keresetétől. Gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult, aki a gyermek születését megelőzően két évben legalább 365 napon át biztosított volt. A gyermekgondozási díj függ a szülő korábbi keresetétől, annak 70 százalékát kaphatja.

  • Egy megkötés viszont van, ez az összeg nem lehet több havonta, mint a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka.

Tehát idén maximum 160 650 forintot kaphatnak készhez a kisgyermekesek. Nem elég azonban kizárólag azt nézni, hogy mekkora fizetést kap a szülő, mert vannak olyan adózási formák, mint például az ekho, amelyeknél kevesebb adót vonnak a bérből, ennek következtében nem a fizetésének, hanem csak a minimálbérnek a 70 százalékára jogosult.

Abban az esetben, ha mindkét szülő jogosult GYED-re, és "normális" adót vonnak tőlük, érdemes a fizetésekkel is számolgatni. Ha ugyanis kettejük keresete között nagy az eltérés, akkor anyagi szempontból annak érdemes otthon maradnia, akinek alacsonyabb a jövedelme. Ráadásul a magasabb keresetű szülő lehet, hogy több családi adókedvezményt vehet igénybe.

Van egy olyan lehetőség, hogy a GYED-en lévő szülő vissza mehet dolgozni a baba 6 hónapos korától. Sokan nem szívesen adják bölcsődébe a gyermeküket ilyen pici korban, de ha megoldható a távmunka, akkor nem is kell. Ilyenkor a szülő ugyanis újra elkezdheti a munkát, megkapja a fizetését, és mellette a GYED-ről sem kell lemondania.

Távmunkák a Profession.hu oldalon

Címkék: fizetés, GYES, munka, távmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek