Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 02. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: mno.hu

A szem leggyakoribb megbetegedései

A szem leggyakoribb megbetegedései

Kevés zavaróbb dolog van a viszkető szemnél, így cikkünkben sorra vesszük, hogy mi lehet a probléma oka.

A szembetegségek közül az egyik legkellemetlenebb az úgynevezett blefaritisz, azaz a szemhéj gyulladása, mely a szemhéj megvastagodásával és vörösödésével jár, és emellett kellemetlen, viszkető, égető érzést okoz. Ezt a gyulladásos megbetegedést többnyire valamilyen baktérium okozza, ami akár egy egészen kicsi seben keresztül is bejuthat a szembe. Megfelelő higiéniás eljárással megelőzhető a fertőzés, így – bármily meglepő is – akik rendszeresen sminkelik magukat, és ebből következően rendszeresen le is mossák magukról a festéket, ritkábban fertőződnek meg. Ha valakinél azonban újra és újra visszatér a fertőzés, annak érdemes szakemberhez fordulnia, mert előfordulhat, hogy valamilyen bőrprobléma áll a háttérben.

Egy másik gyakori szembetegség az árpa, amely a szemhéj külsején vagy belsején egyaránt felbukkanhat, hátterében pedig a könnymirigyek elzáródása áll. Ez a fertőzés gyakran stresszes, kimerült állapotban jelentkezik, elmulasztásában pedig sokat segít, ha valamilyen meleg tárggyal, például mikróban melegíthető arcmaszkkal masszírozzuk. Amint arra Francesca Marchetti, a London College szemészetének munkatársa felhívta a figyelmet, bizonyos szembetegségek tekintetében a kék szeműek nagyobb veszélyben vannak, az ő szemükben ugyanis kevesebb pigment található, így érzékenyebbek a fényre. Ez az oka annak is, hogy náluk gyakrabban alakul ki időskori makuláris degeneráció, ami akár vaksághoz is vezethet. Ugyanakkor a világos bőr – ami gyakran jellemző a kék szeműekre – hajlamosabbá teszi az embert a rozácea, vagyis a vörösödő bőr kialakulására, ami az esetek felében a szemen is jelentkezhet. Az újra és újra megjelenő blefaritisz hátterében is állhat rozácea, aminek a fellángolását szteroiddal vagy antibiotikummal lehet megelőzni.

A szemmel kapcsolatos leggyakoribb megbetegedés azonban a kötőhártya-gyulladás. A kötőhártya egy vékony nyálkahártyaréteg, amely a szem fehér részét, illetve a szemhéjak belső felszínét borítja, gyulladás esetén a beteg összeragadt, viszkető szemekkel ébred. A háttérben bakteriális vagy vírusos fertőzés is állhat, előbbi esetben általában mindkét szem be van gyulladva, utóbbi esetben sokszor csak az egyik, ám ilyenkor gyakran megfázás vagy influenza előzte meg a gyulladást. Ha bakteriális fertőzéssel állunk szemben, az antibiotikumos kezelés jelenthet megoldást, ha azonban vírussal, akkor csak az idő segíthet, általában két hét alatt túl lehet jutni rajta.

Végezetül fontos megemlíteni, hogy a napszemüveg nem csupán divatos viselet, de valós védelmet is nyújthat a szemünknek az erős UV-fény ártalmai ellen, és megóvhat a fotokeratitisztől is, vagyis a szaruhártyák leégésétől, amit az erős napsugarak vagy akár a szolárium is okozhat. Bármily meglepő, de a napszemüveg még az allergia ellen is védelmet nyújthat, a törökországi Hacettepe Egyetem kutatása során például kimutatták, hogy azok az allergiás személyek, akik napszemüveget viseltek, kevesebb tünetet tapasztaltak magukon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.