Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 15. 10:45, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: erdmost.hu

A kormány 18 milliárdot hozott Érdre

A kormány 18 milliárdot hozott Érdre

A Modern Városok Program beruházásainak köszönhetően Érd még élhetőbb és gazdaságilag stabilabb várossá válik az elkövetkező években – jelentette ki Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

A Modern Városok Program érdi fejlesztéseire összesen 64 milliárd forintot fordít a magyar kormány, amelyről az elmúlt napokban írtak alá támogatói megállapodást.

Csepreghy Nándor, a Modern Városok Program fejlesztéseinek állásáról tartott országjáró körút érdi állomásán azt hangsúlyozta, hogy Érd életében történelmi jelentőségű az az egyezség, amelyet két éve júliusban kötött Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András polgármester.

Ennek értelmében a magyar kormány immáron 64 milliárd forintot fordít Érd fejlesztésére. – Alapvetően a város szolgáltatási színvonalát növelő beruházásokról van szó, tehát az egészségügyi és oktatási intézmények fejlesztéséről, óvodák és bölcsődék férőhely kapacitásának a bővítéséről, valamint az ipari park fejlesztésről, amely az egyik legfontosabb dolog a település esetében – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Csepreghy Nándor az ipari park fejlesztés kapcsán kiemelte, hogy a kormány augusztus huszadikát követően hoz végleges támogatói döntést annak megfelelően, ahogyan arról a miniszterelnök és Érd polgármestere két éve megállapodott. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifejtette azt is, hogy Érd nemcsak a 64 milliárd forint fejlesztési pénzhez jut hozzá, hanem további 11 milliárd forintot kap a különböző fejlesztésekre a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programjából, ami az Európai Uniós programcsomag Érdre eső részét jelenti.

Csepreghy Nándor kifejtette: 2022-ig várhatóan 50 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a településre, amelyért a helyi gazdasági társaságok szállhatnak versenybe. – Ennek tekintetében kijelenthetjük, hogy a következő öt évben Érd mindegy 130 milliárd forinttal lesz gazdagabb, amitől azt reméljük, hogy egyre inkább egy olyan településről beszélhetünk majd, ahová nemcsak hazaérkezni lesz jó, hanem helyben dolgozni és élni is – zárta gondolatait a miniszterhelyettes.

T. Mészáros András köszönetét fejezte ki a város nevében, majd röviden címszavakban ismertette, hogy mire fordítják a 2017-ben kapott 18 milliárd forintot és az ebben a lépcsőben, az 1/A-s programban lehívható 8 milliárd forintot. Eszerint a fenyves-parkvárosi köznevelési centrumra 7 milliárd forint, a Batthyány Sportiskola rekonstrukciójára, bővítésére, középfokú oktatási fejlesztésére 6 milliárd forint, Teleki Sámuel Általános Iskola rekonstrukciója, középfokú oktatási fejlesztésére 3 milliárd forint, óvodák építésére, felújítására 3 milliárd forint, orvosi szakrendelőkre 232 millió forint, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény fejlesztésére 1,8 milliárd forint, a Kós Károly Szakképző Iskola felújítása és bővítésére 4,5 milliárd forint jut.

Éppen a múlt héten jelent meg a KSH statisztikája, hogy a megyei jogú városok közül Érdre költöznek a legtöbben. Eszerint tíz év múlva elérhetjük a kilencvenezer-százezer fő állandó lakost, hiszen a CSOK miatt évente akár 1500-2000 új lakóval kell számolnunk- mutatott rá a polgármester. – A Modern Városok Program eljutott a végrehajtás fázisába. A legtöbb programpont közbeszerzés alatt áll, de olyan is van, amely már épül, vagy amelyet már át is tudtunk adni – hangsúlyozta T. Mészáros András.

Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési folyamatok még 2006-ban kezdődtek, amikor létrehozták a Batthyány-programot, amelynek a tartalma lefedi a most megvalósításra kerülő projekteket. Ennek része a gazdaságfejlesztés, illetve a köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi létesítmények fejlesztése, megvalósítása.

Elmondta azt is, hogy Érd fejlődéséhez kulcsfontosságú a gazdaságfejlesztés, az ipari park megvalósítása, amely erős gazdasági hátteret biztosít a városnak, és ennek birtokában további fejlesztéseket tesz majd lehetővé. Ezáltal stabil lehet Érd gazdálkodása és kevésbé függ majd a központi költségvetési forrásoktól, vagyis saját lábára tud állni a város.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.