Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 28. 07:16, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A horgászok jelöltje lehet a befutó az Év hala-szavazáson

A horgászok jelöltje lehet a befutó az Év hala-szavazáson

Már-már behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet az - egyesek szerint a horgászok által favorizált - menyhal (Lota lota) a természetvédők pártfogását élvező leánykoncérral (Rutilus virgo) szemben a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett Év hala 2013 versenyben – közölte az MTI-vel a szervezet elnöke.

Harka Ákos hangsúlyozta: bár az idei szavazás eldőlni látszik – a csütörtök esti állás szerint összesen leadott több mint négy és fél ezer szavazat 51 százalékát a menyhal kapta -, még bárki leadhatja voksát a számára legszimpatikusabb fajra a társaság három jelöltje közül. A szavazófelület, az érintett halak képe és jellemzése 2012. december 31-ig érhető el a társaság honlapján (www.haltanitarsasag.hu).
Egyesek úgy tartják, hogy az itt folyó szavazás tulajdonképpen a menyhalat favorizáló horgászok és a leánykoncért támogató természetvédők presztízsharca – fogalmazott az elnök, aki emlékeztetett: e kettő mellett a kurta baingot (Leucaspius delineatus) is jelölték a 2013-as év hala címre.
Harka Ákos szerint ez utóbbi halnak 13 százalékos „rajongótáborával” csekély reménye van a végső sikerre, a versenyben a végső rangsortól függetlenül mindenki csak nyerhet.
Az akció célja ugyanis a Kárpát-medence őshonos halainak ismertebbé tétele, természeti értékeink tudatosítása. Mindhárom jelölt méltó a megtisztelő címre - hangoztatja a vezető, hozzátéve: a jelölés sem ad hoc jellegű: évről-évre horgászok és szakemberek javaslata alapján választják ki a szavazásra érdemes „triót”. A szempontok között pedig elsődleges, hogy a hármasból mindig akadjon őshonos, a horgászok által kedvelt, illetve védett hal.
A nyertes faj képviselői persze ezúttal sem számíthatnak értékes díjakra, ám arra igen, hogy az akció szimpatizánsai és résztvevői a jövőben személyes ismerősként tekintenek rájuk. Nem utolsósorban a „pozitív sajtó és a rivaldafény” a tudományos kutatók figyelmét is ráirányíthatja ezekre a meglehetősen kevéssé ismert, sőt gyakran kifejezetten titokzatos életmódot folytató halfajokra – vélekedett Harka Ákos.
A 2012-es év hala címet a mesék "aranyhala", a színéről aranykárásznak is nevezett széles kárász (Carassius carassius) nyerte el egy fordulatokban bővelkedő, a szavazatarány manipulálását célzó hackertámadást is sikerrel „túlélő”, tízezres közönséget megmozgató szavazáson, megelőzve a lápi pócot és a szilvaorrú keszeget. A 2011-es év hala a kősüllő (Sander volgensis), 2010-é a nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során