Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 10. 13:43, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A görög megállapodás még jobban fog fájni a lakosságnak

A görög megállapodás még jobban fog fájni a lakosságnak

Nehezen, de végre sikerült megállapodnia a görög pártoknak, vagyis 300 millió eurós újabb megszorító lépésbe mentek bele.

Így valószínűleg hozzájutnak majd a második hitelcsomaghoz, amire szükségük is van a túléléshez. A megszületett megállapodás rendezi a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.

Az újabb takarékossági csomag idén több mint 3 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. Egyebek között 22 százalékkal fogja vissza a minimálbért a 25 év felettiek, és 30 százalékkal a 25 év alattiak számára, és 2015-ig 150 ezer fővel csökkenti a közalkalmazottak létszámát. Közben az euróövezeti országok pénzügyminiszterei jövő szerdán döntenek az újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja megállapodást a megszorító intézkedések kiterjesztéséről, de egy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz – ezt Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke jelentette be késő este ülésük után. Ennyi kell ugyanis még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen. Közben a görög szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek mára és holnapra, így tiltakozva az újabb megszorítások ellen. A megszorításokkal szembeni politikai ellenállás jeleként tegnap lemondott a munkaügyi tárca helyettes vezetője.

Korábban a nyugdíjcsökkentés kérdése miatt futottak zátonyra a tárgyalások, és Görögország tizenöt nap haladékot kapott arra, hogy megtalálja a szükséges forrásokat a háromszázmillió eurós megtakarításhoz. A hitelezők ugyanis azt követelik a görög kormánytól, hogy háromszázmillió euróval csökkentse a nyugdíjak összértékét.Athén a támogatás fejében azt vállalta, hogy a GDP 1,5 százalékát, mintegy 3,3 milliárd eurót takarít meg az idei költségvetésben. A nyugdíjkifizetéseket érintő megszorításnak éppen háromszázmillió eurót kell kitennie.

A görög gazdasági napilap, az Imerisia szerint a görögök túlnyomó többségének nehéz és elviselhetetlen terhet jelentenek majd a megszorítások, de ez az egyetlen lehetőség arra, hogy az ország kimásszon a mély gödörből, ahová süllyedt – írja a Magyar Hírlap. Görögország statisztikai hivatala tegnap közölte, 1,029 millióra nőtt novemberben a munkanélküliek száma, amely azt jelenti, hogy októberről novemberre 126 ezren kerültek utcára. Novemberben 20,9 százalékra ugrott a görög munkanélküliségi ráta az októberi 18,2 százalékról. Egy évvel korábban, 2010 novemberében még „csak” 13,9 százalék volt a mutató. Az euróövezetben az átlagos munkanélküliség 10,3 százalék volt tavaly novemberben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése