Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 07. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A dohányzás hatása a nők szervezetére

A dohányzás hatása a nők szervezetére

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve hozta létre az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot, amely a leszokást segítő call center, internetes portál valamint csoportos tanácsadáson keresztül egy év alatt sokaknak segített egészségromboló szenvedélyüktől megszabadulni. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek, amely a nők körében még magasabb kockázattal járhatnak.

Egy éve indult el az az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ, amelynek call centerében ingyenes tanácsadó program keretében képzett pszichológusok és szakorvosok nyújtanak segítséget a leszokni vágyóknak. Szeptember végéig már 1868 telefonon segítséget kérőt, köztük mintegy 1100 nőt vontak be sikerrel a leszokást segítő programba.

A világon közel 800 millió férfi és 200 millió nő dohányzik. A férfiak között a dohányzás előfordulása továbbra is minden régióban megelőzi a nőkét, azonban amíg a férfiaknál csökkenő tendenciát mutat, addig a nőknél inkább a stagnálás figyelhető meg a dohányzás gyakoriságának tekintetében. Hazánkban a felnőtt férfiak 38,2%-a napi rendszerességgel dohányzik, de a nők körében is magas ez az arány: majdnem minden negyedik nő naponta dohányzik (23%)

A rendszeres dohányzás a nők egészségét és életminőségét is súlyosan rontja. A dohányzás a női szervezetben hormonális változásokat, köztük korai menopauzát okoz, de a méhnyakrák kialakulásáért is felelős. Várandóság esetén minden egyes elszívott cigaretta károsítja a magzatot. A cigarettafüst több mint 4000 olyan vegyületet tartalmaz, amelyek közül számos a magzathoz eljutva közvetlenül fejti ki káros hatását. Egy friss hazai felmérés szerint a dohányos nők mintegy ötöde folytatja a cigarettázást a várandóssága idején is, holott a terhesség alatti cigarettázás a koraszülés esélyét és a hirtelen bölcsőhalál rizikóját is növeli.

A dohányzás hatására felgyorsulnak a szervezet öregedési folyamatai, kutatások során kimutatták, hogy a dohányzó nők 2-3 évvel látszanak idősebbnek tényleges életkoruknál. Napi egy doboz cigaretta elszívása esetén a bőr öregedése 10 évvel tart előrébb a nemdohányzók bőrének állapotához képest. A dohányzásról való leszokás következtében a bőr színe azonnal élénkebb és frissebb lesz, a ráncok pedig kisimulnak az arcon.

A dohányzásról soha nem késő leszokni. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központjának ingyenesen hívható zöld számán 06-80-44-20-44 képzett pszichológusok és szakorvosok várják a hívásokat!

További információk http://dohanyzasleszokas.koranyi.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.