Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 10. 07:13, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A böjt miatt kényszerülnek vadászni

A böjt miatt kényszerülnek vadászni

A böjti időszakban vadászatra kényszerülnek a foltos hiénák (Crocuta crocuta) – derítették ki etióp kutatók, akik tanulmányukat a Journal of Animal Ecology című brit folyóiratban közölték.

Etiópiában a Tevahedo ortodox egyház tagjai 55 napos böjtöt tartanak húsvét előtt, amikor sem húst, sem tejet nem fogyasztanak. Ebben az időszakban a foltos hiénák, amelyek előszeretettel csemegéznek a mészárszékek és háztartások hulladékából, önellátásra kényszerülnek – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Az észak-etiópiai Mekelle Egyetem kutatói a város körül három egyhektáros területen gyűjtötték a hiénák ürülékét az 55 napos böjt első és utolsó napján, majd 55 nappal annak befejezése után. A tudósok 553 mintát szedtek össze. Hogy kiderítsék, mivel táplálkoztak a hiénák a böjt előtt, közben és utána, az ürülékben talált szőrt elemezték.

Mint a vizsgálatok kimutatták, amikor a lakosság beszüntette a hús vásárlását és fogyasztását, lényegesen megváltozott a hiénák étrendje is. A böjt előtt az ürülék 14,8 százaléka tartalmazott szamárszőrt, a böjt alatt 33,1 százaléka. A böjt befejezése után jelentősen, 22,2 százalékra csökkent a szamárszőr tartalma az állatok ürülékében.

Mint a kutatásokat irányító Gidey Yirga rámutat, a foltos hiénák rendkívül alkalmazkodók. Ügyes vadászok, de nem vetik meg a döghúst, ahogy a hulladékot sem, gyakorlatilag bármit képesek elfogyasztani. Erős állkapcsuk és fogazatuk a csontot is képes megőrölni, emésztőrendszerük pedig legfeljebb a szőrrel nem tud megbirkózni.

„Kutatásaink kimutatták, hogy miként változott a körülmények hatására a hiénák étrendje. A Mekelle környékén élők főleg a mészárszékek és háztartások hulladékán élnek, ám a böjt idején a szamarak biztosítottak alternatív táplálékforrást” – magyarázta Gidey Yirga, hozzátéve: megismerve a sűrűn lakott területen élő ragadozók táplálkozási szokásait, jobb stratégiákat dolgozhatnak ki az ember és az állatok közötti konfliktusok elkerülésére.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.