Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 10. 18:03, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

70 milliót csalt ki több száz sértettől

70 milliót csalt ki több száz sértettől

Nem jogerősen 4 év 6 hónap börtönre ítélték egy 70 milliós csalássorozat vádlottját; az ügynek több száz sértettje volt - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítélete szerint a vádlott 2014 és 2017 között Magyarország területén - jogtalan haszonszerzési célból - internetes hirdetéssel úgynevezett "fűtés- és áramdíj nullázó termékcsomag", "rezsicsökkentő", "energiaoptimalizáló", továbbá "környezetbarát házi energiatermelő" rendszer bérletét ajánlotta fel a megtévesztett sértetteknek.

A vádlott azt állította, hogy a cégei által forgalmazott rendszer több energiát termel, mint amennyit a fogyasztó elhasznál, az így megtermelt többletenergiát egy magyar áramszolgáltatónak értékesítik, az ebből befolyt összeg 10 százalékát pedig megkapja az érintett fogyasztó. A megrendelőknek úgynevezett regisztrációs/csatlakozási díjat, azaz rendszerenként 350 ezer - 690 ezer forint közötti összeget kellett megfizetniük. Az ígért környezetbarát házi energiatermelő rendszer tényleges kiépítése végül csak három, bemutatóként szereplő háznál történt meg, a rendszer telepítése ugyanis már a szerződések megkötésekor sem állt szándékában a vádlottnak. A férfi tényleges célja az volt, hogy a sértettek tévedésbe ejtésével, a regisztrációs/csatlakozási díjként megfizetett összegeket megszerezze.

Egy másik vádpont szerint a vádlott 2013 novemberében belépett tulajdonosként egy, a Thaiföldi Királyságban bejegyzett, búvároktatással foglakozó vállalkozásba, majd valótlanul azt állította, hogy olcsón tud szerezni repülőjegyeket a Bécs-Dubaj-Phuket útvonalra, ám célja csak a jelentkezők által repülőjegyre befizetett összegek megszerzése volt.

A férfit 91 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és 46 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás továbbá, jogtalan elsajátítás és közokirat-hamisítás miatt ítélte 4 év 6 hónap börtönre a kerületi bíróság.

Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban felmentésért, illetve enyhébb büntetésért fellebbezett, így az nem jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.