Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Szeptember 30. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: MTI

40 ezer számlálóbiztossal zajlik a munka

40 ezer számlálóbiztossal zajlik a munka

Ma ér véget a népszámlálás kérdőíveinek kézbesítése; a borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel.

Virágh Eszternek, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivőjének tájékoztatása szerint a számlálóbiztosok a borítékokat csak azokra a címekre kézbesítik, amelyek egyértelműek, tehát ahol az utca nevén és a házszámon kívül azonosítható a bérházak, társasházak postaládáin az emelet és az ajtó száma is.

A polgárok neve a népszámlálásnál nem számít, mivel anonim a bevallás. Ennek megfelelően minden címre csak egy borítékot dobnak be, ha pedig többre van szükség, ez jelezhető a számlálóbiztosnak. A borítékokon szerepel az adott címre beosztott számlálóbiztos neve, biztosi igazolványának száma, illetve telefonos elérhetősége. Ez utóbbi alapján akár időpontot is egyeztethetnek vele az adatok bevallásáról a felkeresett címen lakók.

Október 1-jétől 16-ig lesz lehetőség internetes adatközlésre a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel, azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket, vagy megbeszélhetnek egy konkrét időpontot, amikor alkalmas a válaszadás az adott címen. Arra is van lehetőség, hogy az október 1. utáni személyes találkozón azonnal kitöltik a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat; de ha úgy döntenek, hogy maguk töltik ki a lapokat, annyi ívet kell kérni, ahányan az adott címen laknak.

A szóvivő kiemelte: az adatok közlésekor mindig „az adott eszmei időpont” alapján, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni. Ha valaki az adatközlés és október 1. közötti időszakban született, nem szerepel majd a statisztikában, ahogy az időközben, október 1. után megszerzett diploma, állampolgárság megszerzése vagy családi állapotban beállt változás sem. A mintegy 40 ezer számlálóbiztos átlag 100-120 címre megy ki, a külterületeken ez a nagyobb távolságok miatt 50-70 címre csökkenhet. Vannak intézményi számlálókörzetek is, többi között a kollégiumok számítanak annak, de a hajléktalanoknak is külön körzeteik vannak. Amikor a számlálóbiztosok találkoznak a lakókkal, felmutatják igazolványukat, amelyen név és sorszám is lesz. Aki akarja, ezt összevetheti a bedobott borítékon szereplő névvel és sorszámmal, így bizalommal beengedheti a népszámlálót - mondta a népszámlálási szóvivő. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben