Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 30. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

3,2 milliárd pixelt tud majd a fényképező

3,2 milliárd pixelt tud majd a fényképező

A világ legnagyobb felbontású fényképezőgépével, 3,2 milliárd pixeles CCD kamerával működik majd a Chilében épülő, hatalmas teljesítményű teleszkóp, az LSST.

A 8,4 méter átmérőjű tükrös távcső, a Large Synoptic Survey Telescope (nagy égboltfelmérő teleszkóp) építését, ha minden a tervek szerint halad, 2014-ben kezdik Chile északi részében, a 2682 méteres Cerro Pachón-hegy El Penón nevű csúcsán.

Az LSST az egész látható égboltot pásztázza végig minden héten, évente 6 millió gigabyte adatot „termelve”. Ez akkora mennyiségű adat, mintha egy „közönséges”, 8 megapixeles kamerával éjjelente 800 ezer felvételt készítenének, csak sokkal jobb minőségben. Érzékelője a 3,2 milliárd pixeles CCD kamera lesz, amit a SLAC (Stanford Lineáris Gyorsítóközpont) szakemberei terveznek meg majd – olvasható a Space.com és a PhysOrg hírportálokon.

„Egy nagyon komplex műszerről van szó, amely 189 szenzorból és háromtonnányi különböző alkatrészből áll” – magyarázta Nadine Kurita, az LSST kamera projektmenedzsere.

Az LSST igen részletes felvételei segítségével a csillagászok sokkal többet megtudhatnak a sötét anyagról, a sötét energiáról, a Föld közelében „ólálkodó” aszteroidákról, valamint a Kuiper-övről, a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóövről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során