Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Június 10. 13:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat adóvisszatérítést

1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat adóvisszatérítést

A számítások szerint mintegy 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat személyi jövedelemadó visszatérítést 5,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén

- mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán, ahol arról is beszélt, szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson.

Egy kereső maximum 800 ezer forint adóvisszatérítést kaphat, két kereső esetén ez az összeg 1,6 millió forint a családban. Az intézkedéscsomag 600 milliárd forintba kerül, 1,5 millió kereső esetén átlag 400 ezer forintot jelent személyenként a visszatérítés - mondta.

Nagy Márton kifejtette, a Pénzügyminisztérium 4,3 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálta az idei költségvetést, minden 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forint mozgásteret nyit a költségvetésben, vagyis 5,5 százalékos gazdasági növekedés felett lesz fedezet az intézkedésre.

A főtanácsadó a műsorban szólt arról, hogy Magyarország a sikeres egészségügyi védekezés következtében másfél-két hónappal hamarabb nyit, mint az uniós átlag.

Ez 1 százalékponttal nagyobb növekedési többletet jelent Magyarországnak. Mivel a második negyedévben már jóval 10 százalék feletti lehet a GDP-növekedés, ezért mondható az, hogy a nyárra, a harmadik negyedévre visszatérhet az ország a 2019. év végi teljesítményhez - közölte.

Nagy Márton felhívta a figyelmet arra, hogy fontos a beruházásvezérelte gazdasági növekedés fennmaradása, vagyis az, hogy 25 százalék feletti legyen a beruházási ráta, amely egyaránt érinti a lakossági, a vállalati és az állami szektort.

Nagy Márton szerint a magyar munkaerőpiac nagyon erősnek bizonyult a válság időszakában, mivel az uniós országokkal összevetve a magyar munkanélküliségi ráta alig emelkedett, a foglalkoztatottság szintje alig csökkent, a vállalatok megtartották a foglalkoztatottakat.

A kormány bértámogatási programjának segítségével a vállalatok ki tudták termelni a bérköltségeket, nem bocsátottak el munkavállalót, ezért a foglalkoztatottság visszaemelése 4,6 millióra gyorsan bekövetkezhet.

De nem ez a cél, hanem kétszer 50 ezer munkahelyet teremteni, 50 ezret azért, mert ennyit "pusztított el" a járvány, újabb 50 ezret pedig azért, hogy közel kerüljön az ország a teljes foglalkoztatottsághoz - mondta.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban Nagy Márton jelezte, komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség bevonásával, szeptember végéig a jelenlegi formájában marad a hitelmoratórium, addig lehet gondolkodni a folytatáson.

A miniszterelnök főtanácsadója szólt arról is, hogy a gazdaság újraindítása, a gazdaság teljesítményének növelése elsőbbséget élvez.

Ha a gazdaság növekszik - az idén 6 százalék feletti lehet, jövőre is szép teljesítményre lehet számítani -, akkor kezdődhet az egyensúly helyreállítása. Megfogalmazása szerint ha hamarabb történne, az törékennyé tenné a gazdaság visszaépítését, az újraindítás sikerét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.